Zelena energija i cirkularna ekonomija

Zelena ekonomija

Zelena energija i cirkularna ekonomija

Prelazak na zelenu energiju kao i prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju predstavlja jedan od najvećih izazova današnjice, posebno kad je reč o zemljama koje su svoj energetski status bazirale na fosilnim gorivima, zaključak je panela Zelena ekonomija – podizanje vrednosti tržišta Srbije, održanog u okviru RE-SET samita u organizaciji Adria Media Group i u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, na kojem su učestvovali najviši evropski i državni zvaničnici, kao i predstavnici domaćih i regionalnih kompanija.

Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji, rekao je da je potrebno povezivanje zelene ekonomije sa ekonomskim oporavkom i naglasio važnost energetske bezbednosti i da će, kad pristupi EU, Srbija imati mnogo povoljnije uslove za kupovinu gasa i niže cene.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, istakla je da će Srbija zahvaljujući primeni zelene ekonomije i agende imati mnogo zdraviju životnu sredinu, ali i mogućnost da iskoristi milijarde evra iz fondova EU. Rekla je da nije najvažnije samo proizvesti energiju, već da ta proizvodnja treba da bude što zelenija.
Savetnik predsednika PKS Miroslav Lutovac rekao je na prvom panelu, koji je moderirao direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović, da svi potrošači pre svega očekuju konstantnu snabdevenost. Odmah potom sledi cena, a kad je reč o ceni struje za privredu, ona želi da ima i predvidivost troškova. Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor EPS-a za poslove trgovine električnom energijom, izjavio je da energetsku stabilnost čini neprekidno snabdevanje, cena i predvidivost troškova za industriju.

Milan Zdravković, izvršni direktor Operatora distributivnog sistema JP Srbijagas, naveo je da je, kad je reč o gasu, obezbeđena energetska sigurnost i stalno i neprekidno snabdevanje gasom i dodao da će Srbija u bliskoj budućnosti imati mogućnost diversifikacije ponuda.

Andrej Tučnin, prvi zamenik generalnog direktora i direktor divizije Downstream NIS, istakao je da je pandemija kovida dovela do dva velika problema u naftnoj industriji – jedan je cena barela nafte, a drugi drastičan pad potrošnje i kupovine goriva, ali da je uprkos negativnim trendovima NIS očuvao stabilnost kompanije i uredno snabdevanje tržišta, te realizovao više od 20 milijardi dinara investicija u periodu januar-septembar. Direktor kompanije Elixir Energy Igor Radoš naveo je da su u toj kompaniji uspeli da smanje potrošnju energije koristeći nekonvencionalne izvore energije, jer su shvatili da bi energija mogla triput manje da ih košta.

Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS, istakao je na drugom panelu, koji je moderirao Aleksandar Macura, direktor programa RES fondacije, da proces cirkularne ekonomije zahteva promenu čitave državne arhitekture.

Direktor Centra izvrsnosti za cirkularnu ekonomiju i klimatske promene Goran Vujić rekao je da je glavna misija da se oformi kadar koji će moći da izađe u susret svim zahtevima, a glavni izazov cirkularnoj ekonomiji je linearna ekonomija.

Slobodanka Cucić, menadžerka korporativnih poslova Apatinske pivare, istakla je da su oni potrošnju prirodnog gasa smanjili za sedam odsto, tako što fabrički prerađuju vodu, koja odlazi čista u Dunav, dok kao nusproizvod dobijaju biogas, koji ponovo koriste u procesu proizvodnje kao suvu paru. Menadžer upravljanja kvalitetom i zaštitom životne sredine „Dijamanta” Predrag Nenin rekao je da u toj kompaniji ostatke svojih proizvoda plasiraju drugim kompanijama koje se bave proizvodnjom biogasa. Andrea Radonjić, menadžer javnih i regulatornih poslova kompanije Coca-Cola HBC Srbija, rekla je da su u toj kompaniji smanjili potrošnju vode od 2007. do 2019. godine u proizvodnji na litar pića za čak 53,8 odsto, a skoro za isti procenat smanjili su i potrošnju energije.

Pol Hiki, ekonomista Evropske investicione banke (EIB), naglasio je da je ta banka u proteklih pet godina uložila više od tri milijarde evra u region zapadnog Balkana u cilju poboljšanja ekonomskih perspektiva zemalja u regionu, kao i da bi unapredile svoju infrastrukturu i približile je standardima EU. Direktor Western Balkans Consulting Globala Dušan Vasiljević je rekao da Srbija mora da se uklopi u ekonomsku tranziciju koja se dešava u čitavom svetu, te da moramo imati alate koje nam pruža nova tehnologija, poput digitalizacije, koja obezbeđuje mogućnost upravljanja privrednim procesima.

Re-Set Samit traje od 16. do 27. novembra, a ove nedelje je posvećen ekonomiji. Treću online konferenciju pod nazivom „Privredni rast – inovacija i lokalizacija” koja će se održati u sredu, 18. novembra biće dostupna na linku http://re-set-summit.adriamediagroup.com/

Izvor: pks.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *