Pristup internetu – pravo nove generacije

Projekat uvođenja širokopojasnog interneta u ruralnim područjima Srbije

Pristup internetu – pravo nove generacije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je projekat uvođenja širokopojasnog interneta u ruralnim područjima Srbije, koji je Srbija kandidovala za Ekonomsko investicioni plan EU za Zapadni Balkan, značajan za ukupan inkluzivni rast Srbije u budućnosti i konvergenciju sa evropskim ekonomijama i izvorima novog rasta.

Ona je nakon potpisivanja sporazuma rekla da će tako svakom đaku u bilo kom delu Srbije gde živi i ide u školu, biti dostupno novo pravo koje se odnosi na pristup internetu što će im, naglašava, omogućiti da kroz pristup informacijama, digitalnom obrazovanju i znanju budu u budućnosti konkurentni i na evropskom i na svetskom tržištu. Napomenula je da će im to omogućiti i novi vid socijalne uključenosti koji je važan za mlade ljude.

Poručila je da se 2020. godina pokazala kao prekretnica, a da je Srbija ušla spremna i prilagodila se novim načinima komunikacije, učenja i života u uslovima izazvanim pandemijom.

„Ekonomski oporavak uključuje sve resurse i kapacitete”, kaže Joksimović i navodi da ekonomski oporavak podrazumeva i nove tipove radnih mesta u skladu sa savremenim tehnologijama kao razvojnim potencijalom Srbije.

Projekat uvođenja širokopojasnog interneta je, napominje, važan i u klasteru 4, koji se odnosi na digitalnu povezanost i zeleni dogovor, kao i u klasteru 5, posvećenom resursima i razvoju poljoprivrednih politika.

„Tako smo kroz ovaj projekat dotakli ciljeve razvojnih politika iz tri klastera. Spremno smo ušli, pripremljeno i radoznalo za sve novo kako ne bismo bili gubitnici nego pobednici ovih promena”, rekla je Joksimović.

Izvor: mei.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *