PKS: Javna rasprava u oblasti rudarstva

Javna rasprava u oblasti rudarstva

PKS: Javna rasprava u oblasti rudarstva

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je kompanije u Srbiji da se aktivno uključe u javnu raspravu o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kako bi svojim predlozima učinili da ovaj zakon bude u funkciji privrede.

„U sektoru rudarastva radi oko 2.000 kompanija koje imaju godišnji prihod od oko 9,5 milijardi evra i one treba da se čuju. Zato je važno da se privreda uključi u javnu raspravu, da vidimo koja su to rešenja koja su dobra, ali i da vidimo gde predlog još može da se poboljša, naročito kada govorimo o predvidvosti poslovanja u Republici Srbiji i pitanjima eksploatacije i dozvole za eksploataciju”, rekao je Čadež, koji je posebno istakao novine u zakonu poput „E rudarstva”, koje će ubrzati izdavanje potrebnih dozvola. Čadež je dodao i da uz rudarstvo i preradu rude treba razmišljati i o tome kako da investicije u rudarstvo iskoristimo i za naše proizvodne i prerađivačke kapacitete.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović je istakla i prednosti izmena ovog zakona dodajući da na teritoriji Srbije ima rudnih rezervi u vrednosti od 200 milijardi dolara. Ona je istakla i predlog novih procedura za izdavanje dozvola za geološka istraživanja i najavila osnivanje rudarsko geološke komore. Prema njenim rečima, od Ministarstva finansija zatražila je povećanje rudne rente.

Izvor: pks.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *