Krečarski zanat

Krečarski

Krečarski zanat

Selo Brezovica je poznato po krečarskom zanatu, a krečane se mogu smatrati jedinstvenim oblikom narodnog graditeljstva. Od tridesetak krečana koliko ih ukupno ima, danas se kreč peče tek u nekoliko.

Krečana se pravi od cigle i dva-tri puta godišnje se premazuje mešavinom smonice i pleve da bi duže trajala. Kada se iz majdana „navadi” kamen krečnjak i odveze do krečane, on se slaže u krug tj. dene. Uvek je denu dva čoveka i to tako što uđu kroz vrata krečane i slažu kamenje u krug dok ga ne svedu u ćemer (luk). Zatim jedan majstor ulazi u krečanu sa vrha i nastavlja da dene, a drugi čekićem razbija kamenje i dodaje ovom prvom.

Kada je sve gotovo, krečana se zapali i gori od 36 do 48 sati. U jednom trenutku dostiže temperaturu i do 1700 stepeni. Kada je ispečena, krečana se hladi 12 sati. Od 1 kg kreča dobije se 4 kg gašenog kreča ili, drugim rečima, 1 kg kreča pije 3 litra vode.

Izvor/foto: Fb @turizamtrstenik.rs (linkovati na https://www.facebook.com/turizamtrstenik.rs/)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *