Iz Kopenhagena u čast Svetog Save

Dan posvećen Svetom Savi

Iz Kopenhagena u čast Svetog Save

Tradicionalna Svetosavska akademija u crkvi Sveti Georgije u Kopenhagenu ove godine zbog pandemije korona virusa je izostala, ali učenici Dopunske škole na srpskom jeziku su se potrudili da obeleže dan posvećen Svetom Savi. Oni su pesme, crteže i video snimke poslali nastavnici Kseniji Maričić, a otac Aleksandar Samardzić, starešina crkve, ih je potom predstavio na crkvenom sajtu. Želja im je bila da pokažu koliko otadzbinu nose u srcu i koliko im znači ćirilica i srpsko pismo.

– Malo je reći da sam oduševljena, među decom ima neverovatnih talenata, a posebno bih istakla njihovu volju i želju da uče maternji jezik u tuđoj zemlji i u ovim nenormalnim uslovima kada smo svi zatvoreni u svoje stanove i kuće – kratko nam je rekla Ksenija Maričić.

Reči zahvalnosti za on što učiteljica i deca rade na očuvanju srpskog identiteta imao je i sveštenik Aleksandar Samardzić, starešina crkve, izražavajući žaljenje što nije mogla da se održi Svetosavska akademija.

– Ove godine nismo u prilici da dostojno proslavimo Svetog Savu i da mu naša djeca uljepšaju i uveličaju dan onako kako smo do sada navikli, ali naši mališani na čelu sa svojom nastavnicom Ksenijom Maričić su se snašli i ipak nam pokazali šta su u protekloj godini naučili. Htio bih zbog toga da se zahvalim našoj Kseniji i svim roditeljima koji se bore da održe naš jezik i našu kulturu – napisao je otac Aleksandar na fejsbuk stranici crkve predstavljajući radove učenika.

Radove učenika i njihove recitacije možete pogledati na fejsbuk stranici crkve Svetog Georgija.

Izvor: dijaspora.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *