Dan grada Čačka

Čačak

Dan grada Čačka

Na današnji dan pre 612 godina, 18. decembra 1408. godine, Čačak je prvi put pomenut u pisanim tragovima pod ovim imenom. Prema tumačenju naučnika ime Čačak datira i pre turskog vremena i uklapa se u slovensku etimologiju reči. Po njihovom mišljenju Čačak predstavlja „grude po putu od smrznutog ili osušenog blata, kamenje po putu koje štrči iz zemlje.”

Nastanak grada

Knez Stracimir, rođeni brat velikog župana Stefana Nemanje, između 1172. i 1190. godine u tadašnjem Moravskom Gradcu na reci Moravi, podigao je manastir posvećen Presvetoj Bogorodici, koji je odmah dobio status kraljevskog manastira. Žičkom poveljom kralj Stefan Prvovenčani izuzeo ga je iz arhijerejske vlasti zajedno sa Studenicom, Đurđevim Stupovima i Hilandarom. Za vreme reogranizacije srpske crkve između 1319. i 1321. godine izgubio je status kraljevskog manastira i postalo sedište Gradačke episkopije. Uspostavljanje novog crkveno-administrativnog centra izmenilo je život manastirskog vlastelinstva i stvorilo uslove za nastanak Ovčarsko-kablarskih manastira, poznatijih kao „Srpska Sveta gora”, kao i grupe manastira u podnožju planine Jelice. Neposredno pored episkopije, na karavanskom putu za Rudnik, razvilo se gradsko naselje Čačak, naselje koje je dobilo novo ime u zamenu za dotadašnji naziv Gradac. Pod tim novim imenom prvi put je pomenut u Dubrovačkim spisima od 18. decembra 1408. godine.

Čačak

Dubrovački spisi

Početkom XV veka Monahinja Jevgenija, to jest zamonašena Kneginja Milica, zajedno sa sinovima Stefanom i Vukom Lazarevićem sklapa sporazum sa dubrovačkim građaninom Marojem Lebrovićem da on bude njihov carinski zastupnik, to jest carinik Rudničke i Šetonjske carine. Postoje sačuvani pisani tragovi iz 1399. i 1402. godine o Marojevom sravnjivanju carinskih računa sa monahinjom Jevgenijom. Par godina kasnije Maroje je već posedovao kuću u Čačku u kojoj je boravio sa sinom Milom. U toj kući u Čačku 18. decembra 1408. godine našla su ih dvojica dubrovačkih kurira Pribislav i Utješen i predali im dva sudska poziva. Pozvani su na sud zbog neizmirenih računa prema poveriocima Pavlu Gunduliću, Klementu Bodačiću i Nikoli Ranjini. Dokument o tom događaju, kao prvi pisani pomen Čačka, pohranjen je u dubrovačkom arhivu u seriji dokumenata pod imenom „Lettere e commisioni di Levante”, što bi u prevodu značilo „Pisma i uputstva sa Istoka”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *